Forum Kimbuya şiir, kadınca, yemek tarifi, burçlar, müzik dünyasi, atatürk ve tarih, blog siteleri destek, hikaye, çocuk bakımı, yardım, kolayseyret, forummum forum, Ücretsiz Forum Sitesi, Frm, Tr, Forumlar, Sohbet, Oyun, Resim, Sevgi, Eğlence, Programlar, mp3 ders not |
|
| Dadaloğlu Şiirleri | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
Admin Admin
| Konu: Dadaloğlu Şiirleri Cuma Ocak 30, 2009 7:50 pm | |
| Aslımı Sorarsan
Aslımı sorarsan Avşar soyundan Ayrı düştüm aşiretten beyimden Pınarbaşı'ndan da beş yüz evinen Çıkıp da cana kıyanlardanım
Çekerim çileyi böyl'olsun bugün Alırım mı sandın şol Kozan Dağın Biz bir kurt idik de Bozoklu köyün Ürkütüp sürüsün yiyenlerdenim
Dadaloğlum der de böyle olmazdım Gördüğüm günlerin birini görmezdim Kavga kızışınca geri durmazdım Meydanda kardaşa kıyanlardanım
--------------------------------------------------------------
Aşağıdan Yusuf Paşam Geliyor
Aşağıdan Yusuf Paşa'm geliyor Düşmanına karşı koyan merdolur Şahin kocasa da vermez avını Aslı kurt yavrusu yine kurdolur
Arap atlar yağma oldu arada Fitiller işliyor azgın yarada Bana derler ne gezersin burada Ölenece yüreğimde derdolur
Küheylânım yedim yedim yederler Olanca malımı talan ederler Heves güves yaptırdığım odalar Korkarım ki düşman konar yurdolur
Dadaloğlu der ki göründü dağlar Aşiret kavgasın görenler ağlar Ben öldüğüme kayırmam beğler Zalim düşman üstümüze merdolur
---------------------------------------------------------------------
Binboğa
Bereket var toprağında taşında Kırık kırık eser yelin Binboğa. Seyfilerin döner yanı başında Fariz avcı ister yerin Binboğa.
Binboğa'yı dersen ünlüdür ünlü Güz ak saya giyer yaz emir donlu Sağ yanın Saraycık, solun Reyhanlı Elin avşar değil Cerit, Binboğa.
Dadaloğlu’m, der ki sen seni tanı Adam arap ata vermezdi yanı Sana derim sana dağlar sultanı Sana eş olur mu Berit Binboğa.
------------------------------------------------------------------------------
Bir Yiğit De Anasından Doğunca
Bir yiğit de anasından doğunca Kur'ağaçta bir dal bitmiş gib'olur Yaşı varıp on beşine değince Yükünü kumaştan tutmuş gib'olur
Aşıklar sazını eline alsa Güzeller perdesin yüzüne vursa Bir yiğit sevdiğin sesini duysa Gölde gövel ördek ötmüş gib'olur
Eğlene bire de gönlüm eğlene Ay gele de orta yeri dolana Yiğidin sevdiği yanınd'olana Günde düğün bayram etmiş gib'olur
Dadaloğlu'm der ki sözüm kayıran Çekip yırtıp bir yakadan ayıran Diyom muhanetten karın doyuran Eliyle ağu yutmuş gib'olur
------------------------------------------------------------------------------
Can Evimden Vurdu Felek N'eyleyim
Can evimden vurdu felek n'eyleyim Ben ağlarım çelik teller iniler Ben almadım toprak aldı koynuna Yarim diyen bülbül diller iniler
Doya doya mah cemalin görmedim Saçlarını çözüp çözüp örmedim Bir gececik sefasını sürmedim Sarmadığım ince beller iniler
Kara olur okçuların yoncası Görülmemiş bu dünyada buncası Açılmadan kopup düştü goncası Bahar ağlar açan güller iniler
Gider oldum Avşar ili yoluna Bakmam gayrı bu diyarın gülüne Karaları taksın çapar koluna Yağız atlı nice kullar iniler
Göremedim baharını yazını Çalamadım curasını sazını Özge yarin nice çekem nazını Gözlerimden akan seller iniler
Varayım da mezarına varayım Başucunda el kavuşup durayım Bıktın mıydı benden deyip sorayım Mezarına giden yollar iniler
Yürü bire Dadaloğlu'm yürü git Dertli dertli Çukurova yolun tut Bunda suçum varsa Hakk'a tövbe et De ki gayrı bizim iller iniler
-------------------------------------------------------------------
Çıkarım Bozok Dağına
Çıkarım Bozok dağına Avşar ili görünür mü Allah bir de işi iki Gitti amma gelinir mi
Yücelerde olur geyik Yol bekliyor gözü böyük Benim yârim allar giyik Nazlı nazlı salınır mı
Sehil kuşu Rum'a uçtu Eğlenmenin vakti geçti Yaylalar aklım aklıma düştü Coştu gönül durulur mu
Dadal'ım der ki zatımız Artar ün ve firkatımız Yaylaya dönse atımız Hasret olan yorulur mu
-------------------------------------------------------------------
Çiçekdağı
Alaydım da cura saz'ım dizime Çekseydim sürmeler ala gözüne Cihan güzel olsa girmez gözüme Sende bir gümanım var Çiçek Dağı.
Bu karşıki dağda yanar bir ışık Aldırmış sevdiğim ağlar bir aşık Bir ceren bakışlı zülfü dolaşık Sende gümanım kaldı Çiçek Dağı.
Dadaloğlu görülmüyor borandan Yıkılsın şu dağlar kalksın aradan Elbeyli'den geldim koru Yaradan Sende bir gümanım var Çiçek Dağı
----------------------------------------------------------------
Dinleyin Ağalar Bir Söz Edeyim
Dinleyin ağalar bir söz edeyim Bir güzel beni dilinen kandırdı Söz verdi de geri döndü sözünden Kötüleri üstümüze saldırdı
Devşir hey sevdiğim simlerin kuşan Deli olur senin sevdana düşen Dostum nerde deyi sorup sormayan Muhabbeti ara yerden kaldırdı
Senin için giyeceğim alları Irak idi yakın ettim yolları Heves-güves yetirdiğim gülleri Korkuyorum bir soysuza yoldurdu
Dadaloğlu'm der ki bakın halime Değirmen dönüyor çeşmim seline İnanman güzelin tatlı diline Çokca beni serseriye yeldirdi
--------------------------------------------------------------------
Dumanlıdır Aladağ'ın Alanı
Dumanlıdır Aladağ'ın alanı Ortasında sarı çiçek savranı Yiğit durağı da arslan yatağı Dilberlerin hep de böyle ola mı
Pınarında bir yenice sağlık var Çimeninde ıstar görmüş yağlık var Kızlarında bîr başkaca ağlık var Irmağı da şu dağların ala mı
Koçyiğitler cirit oynar dölekte Geyikleri yaylım eder yaylakta Bir koku var toprağında, ırmakta Gözüm yaşı davarında kala mı
Dadal'ım der bin bir dağı gezerim Aladağ'da bir yapılı gözerim Hak vergisi şıvgaların ezerim Bağışla gör mor sümbüllü Ala'mı
--------------------------------------------------------------
Gel Ha Güzel Gel Ha Methin Söyleyim
Gel ha güzel gel ha methin söyleyim Ağzın şeker dudakların bal gibi Yaşta küçük amma boyda münasip Sallanıyor bir fidanca dal gibi
Kalem aldım kaşlarını çatmaya Hicabettim adın sual etmeye Baban seni az bahaya satmaya Bakıp durur bin liralık mal gibi
Gezdireyim yeşil ilen alınan Besleyeyim şeker ilen balınan Baban seni bana verse malınan Koklarıdım yeni açmış gül gibi
Hezele de Dadaloğlu'm hezele Melhem eyle gel yaramı tazele Ak saray gerektir böyle güzele Çalışırdım on halayık kul gibi
-------------------------------------------------------------------------
Gönülden Gonüle Yol Gider Derler
Gönülden gönüle yol gider derler Onu sürmeğe bir hoşca can gerek Doğru söyle yiğit işin doğrusun Hiylebaz olamaz yiğit bön gerek
Buna kılıç derler aralar açar Püskürür meydana al kanlar saçar Bazı kötüler de öğünür geçer Yiğit batman döğer gözde hor gerek
Yüksek kayalarda şahinler olmaz Kısırdır katırlar kulun kunnamaz Bazı hocalar da çalgı dinlemez "Nedir kuru ağaç bize din gerek"
Dadaloğlu der ki belim bükülür Gözümün gevheri yere dökülür Yalnız taştan duvar olmaz yıkılır Koç yiğide emmi dayı il gerek | |
| | | | Dadaloğlu Şiirleri | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|